Inváziós Növényfajok Országos Térinformatikai Adatbázisa
Magyar verzió

! ! ! - - - > Legyél Te is Özönnövény Vadász < - - - ! ! !

English version

Inváziós Növényfajok Országos Térinformatikai Adatbázisa

- SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék -

Az özönnövények térhódítása rendkívül gyors folyamat, mely napjainkban a magyar természetvédelem legnagyobb kihívása. Az őshonos fajok élőhelyének védelme mellett azonban a lakosság egészségügyi állapota szempontjából is fontos feladat az agresszíven terjedő inváziós növények visszaszorítása. E rendkívül súlyos környezet- és természetvédelmi probléma megoldására csak akkor van esélyünk, ha naprakész képet kapunk az inváziós fertőzöttség mértékéről Magyarországon, ha azonosítani tudjuk a fertőzési gócpontokat, a fajok terjedési útvonalait. Ezt célozza az Inváziós Növényfajok Országos Térinformatikai Adatbázisa

A térkepek az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya, a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya és a Körös Klub Körös Klub Természet-, Környezetvédő, Természetbarát Egyesület adatainak és terepi adatgyűjtéseinek, valamint az EUROSTAT LUCAS (Land Use and Coverage Area frame Survey) adatbázisának felhasználásával készültek.

Az összes növény előfordulását bemutató komplex térkép az alábbi linken érhető el:


Kapcsolat: toto@geo.u-szeged.hu
Webmap: tobak@geo.u-szeged.hu

Szegedi Tudományegyetem
Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék


- - - - - - -


Az alábbi táblázatban található linkeken az egyes fajok elterjedési térkepi böngészhetők.

<
2009
(LUCAS)
2012
(LUCAS)
2012
(Erdőrészlet)
2015
(LUCAS)
2015
(Erdőrészlet)
2018
(LUCAS)
2018
(Erdőrészlet)
Változás
(2009-2018)
Terepi felmérés
Fehér akác
(Robinia pseudoacacia)
---
Gyalog akác
(Amorpha fruticosa)
--- --- --- ---
Aranyvessző
(Solidago spp.)
--- --- --- ---
Keskenylevelű ezüstfa
(Elaeagnus angustifolia)
---
Mirigyes bálványfa
(Ailanthus altissima)
Selyemkóró
(Asclepias syriaca)
--- --- ---


- - - - - - -Özönnövény Vadász

A térképezés elengedhetetlen eleme a közösségi adatgyűjtés. Sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is elérhetővé vált a veszélyes inváziós fajok gyűjtésére szolgáló telefonos applikáció. Kérjük, járuljon hozzá e fontos környezeti probléma megértéséhez, azzal, hogy kirándulásai során megjelöli, ha egy-egy ilyen növénnyel találkozik.

Telefonos applikációnk bárki számára elérhető és könnyedén használható, csupán regisztrálnia kell ezen a linken: https://developers.arcgis.com/ - majd a sikeres regisztráció után tagja lehet az "Özönnövény Vadászok Csoportjának", ha belép az alábbi csoportba:

Özönnövény Vadászok Csoportja

Telefonjára a Collector Classic alkalmazást kell letöltenie (a Play Áruházban vagy az Apple Store-ban) amellyel, beküldheti az Ön által észlelt invazív növényt és megjeleníthető webtérképünkön:

Özönnövény Vadászok Csoportja

Részletes útmutatót az alábbi linken találhat.

Legyen közösségünk tagja a Facebookon is! Itt bármikor kérdezheti a szakértőket a témában, segítséget kérhet az alkalmazással és a gyűjtéssel kapcsolatban vagy közös túrát szervezhet a térképezésre más Özönnövény Vadászokkal! Legyen közösségünk tagja és tegyünk közösen az özönnövények terjedése ellen!

Özönnövény Vadászok Csoportja